Den afrikanska kontinenten förknippas mest med krig och misär. Det är den bilden som förmedlas av massmedia. Men bortanför den negativa schablonbilden finns framgångssagor också som man inte hör lika mycket om. Afrika är exempelvis oerhört rikt på naturresurser. Mineraler, ädelstenar olja och gas. Tyvärr kommer inte mycket av exportintäkterna befolkningen till godo, utan fastnar hos multinationella storbolag och lokala pampar. Även odlade växter som kaffebönor och cashewnötter bidrar till betydande inkomster för vissa länder. Till den kategorin hör även tobaksblad som växer fint i den afrikanska myllan.
Från tobaken får vi som bekant cigaretter, cigarrer och snus. Hör du till dem som fortfarande går till butiken för att köpa dina tobaksprodukter? Eller har du insett att det är smidigare att handla cigaretter och snus online? För fler och fler har ju gått över till att handla på nätet. På nettotobak.com finns ett oslagbart utbud av snus online så kika där innan nästa beställning!
Den afrikanska musiken
Traditionellt har musiken funnits med sen civilisationens gryning, som en naturlig del av riter och festivaler. Från början hamrad fram på trädstammar och enkla trummor. Allt eftersom tillkom rudimentära sträng- och blåsinstrument. På 1960-talet började traditionell afrikansk musik blandas med västerländska tongångar. Resultatet blev så kallad afrobeat som blev mycket populär på nattklubbar i afrikanska storstäder. Så småningom spreds musiken runt om i Europa också. Särskilt populär blev nigeriansk highlife-musik med de två artisterna King Sunny Ade och Fela Kuti. Speciellt den senare blev omskriven tack vare sin hårda livsstil och sitt politiska engagemang.
Ökad export
Precis som det ”svenska musikundret” där producenter och låtskrivare i allt ökande grad bidragit till exportintäkter, har samma sak skett i Afrika. Inte så att det kan konkurrera med naturtillgångar och grödor, men ändå. På åttiotalet märktes det framför allt i Mali där Ali Farka Touré och Salif Keita startade framgångsrika internationella karriärer. Bakom dem kom en strid ström av talangfulla artister som Habib Koité, Rokia Traoré och inte minst det blinda paret Amadou & Mariam, som Damon Albarn från Blur samarbetade med.
Fenomenet Jerusalema
Jerusalema är en sång från 2019 av den sydafrikanska artisten Master KG featuring Nomcebo Zikode som fått extrema framgångar. Textens religiösa förhoppning om att få komma till Jerusalem gav hopp till den sydafrikanska befolkningen när de satt fast i pandeminedstängningar. Låten har över 300 miljoner strömningar på Spotify och den officiella videon har setts över 500 miljoner gånger på Youtube. Låten har även skapat en internationell danstrend under hashtaggen #JerusalemaDanceChallenge. Kändisar från president Cyril Ramaphosa till Cristiano Ronaldo och Janet Jackson har gjort positiva kommentarer. Det återstår att se hur mycket pengar Jerusalema drar in till Sydafrika men det kommer inte vara småsummor.