Veganbox blogg

April 03, 2019

0 Kommentarer


Vegansk nutella till påsk?

Vegansk nutella

Nu har à la eco lanserat sin hasselnötscrème som är 100 % vegansk, utan palmolja och utan tillsatt socker. Vi har har testat den och det smakar sagolikt!

Läs hela blogginlägget >

April 03, 2019

0 Kommentarer


Jackfruit det nya veganska köttet till påsk!

var köper jag jackfruit

I denna Veganbox har får ni fyra smaker av jackfruit från Upton's Naturals som är utmärkta att tillaga och bjuda på under påsken. De kommer i fyra smaker Original, Sweet & Smoky, BQB och Thai Curry. Till detta så kommer två stycken veganska såser från à la eco. Solrosmajonnäs och Solrosremoulad som användas till dessa veganska rätter.

Läs hela blogginlägget >

April 02, 2019

0 Kommentarer


ÖLÄNDSK MATRESA

Öländska Bönchips

Deras Öländska matresa tog ett nytt steg när de började tillverka egna chips gjorda av bruna ekologiska bönor som odlas på Öland. Det var början till deras företag Svenska Bönchips AB som idag har en egen fabrik på Öland med tillverkning av veganska bönchips som är helt glutenfria och utan transfetter.

 

Läs hela blogginlägget >

June 15, 2018

0 Kommentarer


Världens enklaste Wienerbröd

Ibland går man i affären och är lite småhungrig. Så finns bageriavdelningen där med sina Wienerbröd med massor olika fyllningar. Och de är ju aldrig veganska förstås. Men vad gör det när det är hur enkelt som helst att göra egna med precis den fyllningen som du känner för själv!?

Vi gjorde hallon-rabarber Wienerbröd så här:

1 paket smördeg. Många smördegar är veganska, kolla innehållet!

150 gram halon

150 gram finskurna rabarber

1-2 dl socker

1 msk potatismjöl

Lägg ut smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper så att de tinar.

Häll hallon och rabarber i en kastrull och värm under omrörning. Tillsätt socker, vi hade ungefär 1,5 dl socker, mer kan användas om bären är syrliga eller om du vill ha det sötare. Koka först upp under omrörning, låt sedan sjuda i ca 20 minuter. Rör om då och då.

Blanda 1 msk potatismjöl med 1/2 dl vatten och rör om. Häll sakta i blandningen i krämen och rör om samtidigt.

För den som inte vill göra egen kräm går det självklart att använda köpt sylt eller något annat mumsigt, chokladkräm t.ex!

Lägg en rejäl klick kräm i mitten av smördegsplattan, se till att det inte rinner över kanterna. Spara ca 2 cm åt alla håll för ihopnypning. Pensla plattans kanter med vatten, nyp ihop till ett knyte. Ett alternativ är också att bara vika över kanterna så att Wienerbrödet är öppet.

För den som är lite mer ambitiös är det möjligt att göra egen smördeg så klart!

Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Bröden ska ha svällt upp och blivit gyllenbruna.

 

 

 

April 05, 2018

0 Kommentarer


Quinoa och bönbiffar med Ecolivings quinoa!

Hur får man egentligen de bästa biffarna? Ja, det är ju förstås något som det inte finns ett absolut svar på! Det finns recept med vetemjöl, kokt potatis, majsmjöl eller potatismjöl. Vi har fastnat väldigt mycket för potatismjöl som inte ger en så degig konsistens, inte så mycket smak i sig men som ändå håller ihop biffen väldigt bra!

Så, nu när det börjar bli lite varmare så är det kanske dags för lite burgargrillning eller så är det bara en vanlig middag som behövs. Om du varierar kryddorna så kan biffen passa lika bra till burgare som till potatis och lingonsylt.

Här är vårt recept!

1 dl Ecoliving quinoa
1 paket svarta bönor
1/2-1 dl potatismjöl
1 msk olivolja
1 tsk örtsalt
1/2 krm cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar

 

Koka upp 2 dl vatten och häll i 1 dl quinoa. Låt koka på medelvärme i 15 minuter och låt svälla i 5 minuter. Låt quinoan svalna innan du blandar den med bönorna, potatismjölet och kryddorna. Börja med en halv dl potatismjöl för att sedan tillsätta resten om det verkar behövas, blandningen ska inte kännas smetig. Blanda med händerna.

Om du blandar varm quinoa med potatismjöl så blir potatismjölet geléaktigt och fungerar inte så bra som det gör annars som bindningsmedel.

Om du har kokat bönorna själv så är de ibland torrare än de som är inlagda i lag. Blir smeten för torr, häll i lite vatten.  

Forma biffar eller bollar och stek i olja på först hög värme för att få en stekyta, sänk sedan till medelvärme.

April 03, 2018

0 Kommentarer


Ecolivings ekologiska quinoa med färsjärpar och tomatsås!

Ekologisk quinoa med färsjärpar och tomatsås 4 pers

Ekologisk quinoa

Ekologisk quinoa är verkligen något som kan skapa cravings! Tillsammans med färsjärpar och tomatsås skapas en lätt, hälsosam och god måltid!

Lägg fram Anammas formbara färs två timmar innan tillagning så den hinner tina och bli smidig.

Hemligheten till att få en riktigt god tomatsås är att låta den puttra under lång tid.

1 paket passerade tomater ca 3 dl
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk färsk eller färskt fryst basilika
1 dl rött vin, valbart
1 grönsaks- eller umami buljongtärning
salt och peppar efter behov

 

Fräs hackad vitlök i olivolja tills det fått lite färg, häll eventuellt på rödvinet och låt puttra. Tillsätt passerade tomater, basilika och buljongtärning, låt sjuda på låg temperatur. Låt sjuda i minst en halvtimme.

Under tiden som tomatsåsen puttrar tillagar du järparna och quinoan.

2 dl quinoa
4 dl vatten
lite salt

Koka upp vattnet, quinoan och saltet och låt putta på medeltempratur i 15 minuter. Låt sedan stå i ytterligare fem minuter och svälla.

1/2 paket Anamma formbara färs
1 stor gul lök eller två mindre lökar
svartpeppar
örtsalt
rök paprikapulver
cayennepeppar för den som gillar lite hetta

Ta halva paketet med Anamma tinade formbara färs och häll i en bunke. Finhacka en stor gul lök till mycket små hackade bitar och häll i färsen. Tillsätt 1/2 tsk örtsalt, 1/2 kryddmått svartpeppar samt paprikapulver och cayennepeppar efter smak. Blanda och forma färsen med händerna, stek järparna först på hög temperatur för stekyta, sänk sedan för genomlagning. Järparna kan också med fördel ställas in i ugnen under tiden som annat tillagas eller dukas!

För den som inte hittar Anammas formbara färs så fungerar en vanlig vegansk fryst färs också. Tillsätt så istället en msk olja, en halv dl vatten och en halv dl potatismjöl för att binda samman.

Dekorera med något vacker, vi valde edamamebönor som är så smarriga!

 

 

 

January 11, 2018

0 Kommentarer


Fusk-tortellonis med spenat och vegansk mozarellaost och tomatsås!

Pastarätter kan vara så oerhört goda! Det finns inte så många versioner av tortellini och tortelloni som är veganska. Här ger vi recept på fusk-tortelloni! Lika goda men utan att behöva göra pastadeg. Om du istället är en stjärna på att göra färsk pasta så fungerar innehållet lika bra då! Vår tortelloni görs helt enkelt genom att dubbelvika en lasagneplatta!

3 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
två msk fryst eller hackad färsk basilika
1 paket passerade tomater
1 buljongtärning (vi använda umami-biljonen från Kung Markatta)
salt och peppar

Finhacka vitlök och fräs i olivolja. Häll på ett paket passerade tomater och en buljontärning och basilika. Låt puttra på låg värme medan du förbereder resten fusk-tortellonin. Rör om då och då.

10 lasagneplattor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 300-400 gram bladspenat
1 paket vegansk mozarellaost, vi använde Astrid och apornas
2-3 msk olivolja
salt och peppar

Finhacka vitlök och gul lök och fräs i olivolja i en panna. När löken börjar mjukna lägg i bladspenaten och tillaga tills den är mjuk. Salta och peppra.

Smula i mozarellaosten över spenaten och låt den smälta

Koka lasagneplattorna i ca 5-7 minuter. Rör om i kokvattnet så att plattorna inte sätter ihop sig. Tag upp plattorna ur vattnet och lägg på en skärbräda eller liknande. Lägg på en klick med spenat och ostblandningen på ena kortsidan av lasagneplattan, lämna 1-2 cm av plattan runt omkring. Vik över den andra sidan av plattan och pressa ihop sidorna. Sidorna kommer inte fastna i varandra helt och hållet, men du kan trycka till med en gaffel.

Eftersom dessa "tortellonis" inte är gjorda med pastadeg utan av färdiga plattor fäster inte kanterna helt mot varandra, därför är det bäst att inte koka dem utan istället ångkoka dem.

Koka upp en kastrull med vatten som är så pass stor att du kan ha en sil i metall i den. När vattnet kokar, lägg i ett durkslag eller stor sil i metall och lägg i ca fyra "tortellonis". Ångkoka dem tills de är varma, ca 3 minuter.

Servera pastan på tomatsåsen i en halvdjup skål. Dekorera med ruccola eller något annat grönt! Gott!

1 2 3 20 Next »