2017 - Veganåret!

2017 var året då veganrörelsen verkligen fick raketfart. För de som var veganer under 1990-talet så var veganrörelsen -98 en stor sak. Det var året då många blev veganer och djurrättsaktivismen rörde sig igenom Sverige. Detta år, 2017, är annorlunda och än bättre. Fler än någonsin väljer bort animalier från tallriken och djurindustrins påverkan på natur och miljö börjar diskuteras mer och mer.

Under de senaste tio åren har veganer visat att veganism inte handlar om aggressivitet, som vissa ibland verkar tro, utan omtanke och medlidande. Människor börjar också se vad för slags mat som är möjlig att äta, den är färglad, nyttig och god! Växtriket erbjuder så mycket mer än bara potatis och det som återfinns på tallriken måste inte bara vara en köttbit. Maten kan vara sprudlande och färgglad. Allt detta har sammanfattats i året som gått och det finns ingen anledning att tro att 2018 skulle vända den trenden.

Det märks tydligt hur vegorörelsen har påverkat hela vårt samhälle. Matvarubutiker lanserar vegotjänster, vegetariska matkassar och egna vegetariska och veganska produkter. Även på restauranger och caféer finns nu betydligt fler alternativ och det är snarare konstigt om det inte finns något veganskt eller något som går att veganisera på menyn. Det finns de som blir veganer och låter veganismen styra stora delar av livet på grund av djurrätss- och miljöfrågor. Men det finns också de som väljer bort animalier till viss del och alla vi tillsammans, spelar roll.

Veganisera- det nya svenska ordet. Varje år lanserar Institutionen för språk och folkminnen en lista av nya ord och detta år kom ordet veganisera med! Alltså att göra en vegansk version av en maträtt som innehåller animalier. Att det ordet kom med under 2017 var inte en slump, människor veganiserar mer och mer!

Vad 2018 kan ge oss vet vi så klart inte än. Under 2017 visade människor att frågor som länge var undantränga nu har fått ta större plats och många visade att det är dags för förändringar i omtanke och hälsa. Veganbox ska genomgå vissa förändringar och som veganår kommer vi bara gå framåt! Det finns inget som visar på att vi inte kommer fortsätta framåt med omtanke för djur, natur och människor.

Gott nytt år och välkommen 2018!


Lämna en kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.