Kikärtsbiff med currysås och ärtor

Ibland är bara den vanligaste maten det som behövs, och kikärtsbiffar är så gott! Ärtor är också verkligen en storfavorit!

När jag var liten brukade jag äta på currysås, ärtor, ris. Det är en god kombination! För att veganisera en rätt som brukar serveras med någon form av kött krävs det inte mycket. Här är receptet på mina kikärtsbiffar med currysås, ärtor och ris!

Det här receptet brukar räcka till tre stora portioner, men om i vill göra större/mindre portioner så är det bara att anpassa proportionerligt.

Koka ris och ärtor efter instruktioner på paketet.

Kikärtsbiffar:

En burk brukar bli fyra halvstora biffar.

1 burk kikärtor eller liknande mängd hemkokta.
1 dl potatismjöl
1 tsk curry
1/2 tsk örtsalt, eller så mycket som du vill ha
1 finhackad lök
Mosa kikärtorna med dina händer, blanda i curry och örtsalt. Häll sedan i den finhackade löken. När allt är blandat, häll i potatismjölet och arbeta runt kraftigt med händerna. Om kikärtorna är hemkokta kan de bli något torrare än de inlagda. Ta antingen lite mindre potatismjöl eller häll i 2 msk vatten.
Forma till biffar och stek på medelhög temperatur i Solros-, raps- eller kokosolja. Stek dem så att de får en gyllenbrun stekyta.
Currysås:
Värm ca 5 dl växtmjöl och blanda i grönsaksbuljong eller en annan lämplig smak på buljongen. Vi använde Kung markattas ekologiska grönsaksbuljong.
Vispa ner 1 tsk curry i såsen och salta efter behag. Tänk på att även buljongen är salt!
När såsen är het men inte kokande, gör en toppredning:
1 1/2 tsk potatismjöl i 1 dl vatten, rör runt med en tesked.
Häll sakta ned toppredningen i såsen under omrörning. När såsen blir tjock, häll inte i mer. Potatismjöl kan göra sås väldigt tjock, som kräm, häll därför lugnt och sluta när önskad konsistens kommer!
Smaklig måltid!

Lämna en kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.