Linsgryta med Garam masala!

För den som söker efter nya veganska recept så är det alltid bra att se mot asiens maträtter. Det finns betydligt större vegetariska traditioner i Asien och det finns dessutom många spännande sätt att använda sig av grönsaker och frukter!

En favorit hemma hos oss är linsgryta med Garam Masala. Det som är så praktiskt med grytor är att vad som än finns hemma kan bidra, och även om kryddorna är desamma som veckan innan så kan råvarorna ge lite variation.

Du behöver:

Färsk ingefära, en stor gul lök, tre vitlöksklyftor, röda linser, kokosmjölk, kikärtor, garam masala och mango chutney samt japansk soja eller salt.

Finhacka en stor bit ingefära och vitlöken och fräs i varm olja i en gryta. Klyfta den gula löken och fräs den tillsamman med ingefäran och vitlöken. Om du vill ha en stark gryta kan du tillsätta chili i detta skede, sambal oelek eller siratcha passar också väldigt bra.

Häll på ca 2 dl röda linser och häll i ca 2,5 dl kokosmjölk i grytan , tillsätt lite varmt vatten och låt grytan koka upp, salta. Låt sjuda i en kvart. Salta eller häll i japansk soja.

Grytan ska sedan kryddas med två msk garam masala, eller något mindre beroende på hur mycket smak du vill ha.

Garam masala:

1. msk kardemumma
1 tsk malen kanel
1 tsk malna kryddnejlikor
1 tsk spiskummin
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen torkad ingefära
1 tsk malna korianderfrön
1 tsk malen muskotnöt
Häll i ca 100 gram kokta kikärtor och en stor sked mango chutney. Servera med fördel tillsammans med Papadums, ett gott och krispigt linsbröd som brukar finnas tillgängligt i asiatiska butiker!

Lämna en kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.