Lussekatter!

Julen är runt hörnet och för er som ännu inte har kommit igång med julbaket så har vi ett supergott recept på veganska lussekatter! Lussekatter hör ju julen till och de är inte ens så svåra att baka, de går att göra samtidigt som middagen lagas eller liknande!

Låt saffransdoften sprida sig i hemmet eller bjud över vännerna på lussebak.

Baktid ca 2,5 timmar inklusive jäsning.

1 pkt jäst för söta degar

150 gram växtbaserat margarin

1/2 liter oatly iKaffe eller annan växtbaserad mjölk (det är gott med högre fetthalt)

2 dl socker

2 paket saffran (1 gram)

1/2 tsk salt

1,5 l mjöl

russin för dekoration

Smält margarinet i en kastrull med plats för en liter vätska. När margarinet är smält häll i mjölken. Smula jästen i en bakbunke. Se till att fettet och mjölken inte är varmare än fingervarmt, 37 grader, häll sedan vätskan över jästen och rör om.

Tillsätt socker, salt och saffran och rör om.

Häll försiktigt över delar av mjölet och rör om, när degen är fastare kan du knåda med händerna. Använd så mycket av mjölet som behövs för att göra degen fast, men var försiktig så den inte blir för hård. Spara lite mjöl till utbakning.

Låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.

Baka ut lussekatterna med resten av mjölet och lägg på en plåt. En degsats blir ca 20 lussekatter beroende på hur stora du gör dem. Täck med bakduk igen och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.

När jäsningen är klar, pensla med vatten eller fett och sätt i russin om du vill. Grädda på 6-8 minuter i 225 grader celsius.

Nu är det bara att njuta!


Lämna en kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.