Påskbuffé!

Traditionellt sätt är inte ett påskbord speciellt veganskt, men bara för att det inte alltid har varit veganskt betyder det ju inte att det inte är dags för lite nya traditioner! Hos oss kör vi så klart vegansk på påsk precis som vi gör varje dag och därför tänkte vi dela med oss av våra favoriter på på veganska påskrecept!

Broccolipaj

Pajbotten:

125 g margarin

3 dl vetemjöl, vi använde glutenfri mjölblandning

Salt eller örtsalt efter behag

Blanda ingredienserna och knåda till en deg, fyll en pajform med degen. Förgrädda i tio minuter i 200 grader. 

Fyllning:

Två stora broccolibuketter som är delade i mindre bitar samt kokta i tio minuter. 

5 dl soygurt

1 msk sambal oelek

1/2 tsk örtsalt

2 msk potatismjöl

svartpeppar efter behag

Blanda kryddor och sambal i soygurten och potatismjölet. Häll i den kokta svala broccolin i soygurten och häll ned i pajformen. 

Grädda pajen i 50 minuter i 200 grader.

Inlagd aubergine

1 dl ättika (12%)

2 dl strösocker

3 dl vatten

3 lagerblad

10 kryddpepparkorn

1 aubergine

1 rödlök

Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Skär auberginen i ca en centimeter tjocka bitar, skär också rödlöken i strimlor. Blanda allt och låt svalna. Serveras med fördel dagen efter. 

Potatisgratäng

8 mellanstora potatisar

1 gul lök

2 dl havre/sojamjölk 

1 1/2 dl havre/sojagrädde

örtsalt och svartpeppar

Skär potatis i strimlor och finhacka löken. Stek löken i margarin, salta och peppra. Varva lök och potatis i en ugnsfast form. 

Blanda havre/sojamjölk med örtsalt och peppar och häll över potatisen i formen. Toppa med havregrädde och ställ i ugnen i 50 minuter på 200 grader.

Marinerad portabello

4 portabellohattar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 dl olja

2 dl rött vin

salta och peppar

Tag fyra tvättade portabellohattar. Finhacka lök och en vitlökklyfta. Blanda den finhackade löken med 1/2 dl olja och 2 dl rött vin, salt och pepprar. Låt svampen ligga i en timme, fräs sedan svampen och marinaden i en stor panna tills svampen är mjuk. 

Kikärtsbollar

1 paket/burk kikärtsburkar

1 dl potatismjöl

salt och curry

ströbröd

Mosa kikärtorna och blanda i en dl potatismjöl samt kryddor efter behag. Rulla till små bollar och rulla i ströbröd. Stek i olja eller ugna i 20 minuter 150 grader. 

Sallader

På vår påskbord finns det alltid en mängd olika sallader och grönsaker. Något som aldrig saknas är rädisor som har blivit något av ett vårtecken. Vi brukar dessutom göra olika blandningar av gröna salladsblad, rättika, surkål och rödkål. Bara fantasin sätter gränserna på alla spännande saker som går att äta!

Vi önskar er en riktigt fin påsk! 

 

 

 


Lämna en kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.