Semmeldagen!

Semmeldagen eller fettisdagen, dagen som infaller varje år i februari men som egentligen stretchas över minst en månad. Och varför inte? Semlor är ju goda som tusan!

Nu är det mest för att vi gillar semlor så mycket som vi äter dem så ofta vi får. Men traditionen kring semlor uppmärksammas inte lika mycket nu som förr. Fettisdagen var tisdagen innan fastan började och handlade då om att äta upp sig och ta del av de saker som kommer att saknas under fastetiden. Semlor har funnits i Sverige i olika former sedan medeltiden, även om vi nog kan utgå ifrån att de har förändrats en hel del.

Speciellt de senaste åren har det kommit flera olika varianter av semla; semmelwrap, regnbågssemla, kanelbullesemla, semla med sylt och självklart vegansk semla.

Så här kommer då vårt recept på semla!

Semmelbullar 15-20 stycken:

1 paket jäst för söta degar
150 g margarin eller 1 dl olja
5 dl växtmjölk
1-1.1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
800 g ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
Mandlar
socker
växtgrädde

 

Smält margarinet och häll på växtmjölken. Smula jästen i en bunke. Se till att degspadet inte är varmare är 37 grader när du häller över det på den smulade jästen i degbunken. Rör om och tillsätt 3 dl av vetemjölet tillsammans med sockret, kardemumman och saltet. Om du använder olja istället för margarin så blanda olja och växtmjöl och värm till 37 grader. Gör sedan samma som ovan.

Häll sedan i vetemjölet under omrörning tills degen går att bearbeta med händerna. Arbeta ned resten av mjölet tills degen är fin och slät i ca tio minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Gör sedan runda bullar i den storlek som du önskar. Tänk på att de blir nästa dubbelt så stora!

Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter på bakplåten under en bakhandduk. Pensla med lite vatten eller olja.

Grädda bullarna i 250 graders värma mitt i ugnen i 5-8 minuter beroende på storlek. Håll uppsikt!

Låt svalna innan du lägger i fyllningen.

Vispa växtgrädde, gärna med elvisp. Om grädden blir för rinnig kan du hälla i lite flytande pektin, citronsaft eller florsocker. Tänk på att hälla i lite åt gången för att se effekten!

Mandelmassa, köpt eller hemgjord.

För att göra hemgjord mandelmassa kan du antingen mala mandel i en kvarn eller mixa mandel med en stavmixer. Ta lika mycket malda mandlar som socker och blanda detta med lite vatten tills du får en massa. För den som inte gillar mandel så är det också gott med malda hasselnötskärnor tillsammans med socker och kakao. Det blir en lite mer kakig effekt på semlan.

Skär upp bullen och gröp ur botten lite. Lägg där i mandelmassa och spritsa växtgrädden över. Lägg på den avskurna toppen och pudra med florsocker! Klar av avnjutas!

 


Lämna en kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.